Баштанский городской портал
<<< Назад в блогМой блог
01 Декабря 2011

Найбільш давні професії

Все важче і важче знайти роботу в наші дні. Неважливо, яка кваліфікація у людини, або який у нього досвід роботи, з цією проблемою стикаються багато. Однак, зовсім інакше були справи в стародавньому світі, коли деякі робочі місця були настільки незатребуваними, що на них погоджувалися лише покидьки суспільства або ті, кому нічого було втрачати. А в деяких сферах навпаки працювала величезна кількість людей, правда, не завжди добровільно. У нижче поданому списку подано 10 найпоширеніших місць роботи в давнину. (А ось тієї, що першою спадає вам на думку, тут немає).

Номенклатурник

Ця людина займалась життєво важливою роботою. Вона була, по суті, живим календарем і адресною книгою. У сучасну епоху у нас для цього є всілякі цифрові пристрої, які допомагають нам не пропустити призначені зустрічі або важливі наради. У кожного, безсумнівно, бували такі випадки, коли ми зустрічалися з людиною, пам'ятали його ім'я, записували номер, обіцяли зв'язатися з ним найближчим часом, а в один прекрасний момент не могли пригадати, хто ж ця людина, записаний під цим ім'ям в записній книжці нашого мобільного.

У стародавніх з подібними справами все було набагато краще. Багаті люди всюди водили за собою одного з рабів, якого змушували запам'ятовувати всі імена і номери. Найголовніша відмінність стародавнього номенклатурника від сучасних електронних пристроїв: він міг все вам розповісти про "того хлопця", про що ви з ним говорили, і чи варто з ним зв'язуватися.

Работорговець

Работорговець, природно, займався продажем рабів. Він, як правило, часто подорожував разом з воюючою армією, при цьому програвших він продавав багатим людям як рабів або купував "небажаних" хлопчиків у батьків, залишав їх для кастрації або ж для продажу багатим джентльменам, які були ласі на молоде тіло. Незважаючи на те, що займатися подібною справою було дуже вигідно з фінансової точки зору, існував один серйозний недолік цього виду роботи - работорговці часто гинули від рук людей, які продавалися в рабство.

Перукар

В давнину жінки теж любили фарбувати волосся, однак, сучасним перукарям доводиться набагато легше. Уявіть собі, що вашою клієнткою є лисіюча королева зі світлим волоссям, а мода каже, що тільки брюнетки нині в пошані. Сьогодні це не є проблемою, тому що пофарбувати волосся можна в будь-який колір, але в давнину, щоб з світлого волосся зробити темні, перукарям доводилося мати справу з сумішшю жовчі, гнилих п'явок і чорнила.

Але це ще квіточки. Іноді мода вимагала з темного волосся зробити світлі. Перекису, природно, в ті дні не існувало, а щоб надати волоссю золотистого відтінку, необхідно було змішати голубиний корм з попелом, в надії, що ця суміш допоможе клієнтці перетворитися на блондинку. Варто зазначити, що бути рабом з красивим волоссям в давнину означало одне - смерть. Волосся такого раба відрізалися разом зі скальпом і використовувалися в якості перуки багатими дамами.

Весталка

Почнемо з "посадової інструкції": дівчинка підліток, незаймана, римлянка, всі кінцівки якої повинні бути цілими, не дочка рабів. Це і є опис весталки. Ці дівчатка повинні були тридцять років провести в храмі богині сім'ї Вести. В їх обов'язки входило постійне підтримування священного полум'я в храмі, причому їх дуже вшановували в Давньому Римі, оскільки вони були єдиними жінками - священиками. Якщо ж якась з дівчат через неуважність не встежила за вогнем, і він потух, то її пороли до першої крові. Якщо не дай бог, вона позбавлялася цноти і про це дізнавалися, то її ховали живцем. Але найгірше з ними відбувалося тоді, коли вони лягали спати, а вогонь, тим часом, "виривався назовні". У такому випадку вони не просто отримували порку, адже це було рівнозначно втраті невинності, тому їх спочатку пороли, а потім ховали живцем! А все через те, що вони просто проспали!

Зубний лікар

Уявіть собі роти римлян, які не чистили зуби, їли гнилу рибу, пили багато алкоголю і проводили величезну кількість часу "в компанії з блювотою". А тепер уявіть звичайного римлянина з абсцесом і зубним болем і стоматолога, який мав з усім цим справу. В якості знеболюючого, в більшості випадків, використовувалося вино, але коли справи були зовсім кепські, стоматологам доводилося вживати рішучих заходів: за допомогою розпечених ножиць вони виривали зуб і кожен, своїм способом, намагався обробити обвуглену дірку, що залишилася на місці вирваного зуба. Невідомо, хто відчував себе гірше: лікар або пацієнт.

Винороб

Можливо, ви подумаєте про те, що може бути прекрасніше, ніж робота винороба: збір винограду рано вранці, коли ще роса капає з лози, виспівування пісень під час ходіння в бочках по гронам і, нарешті, після бродіння, потягування смачного напою за вечірньою трапезою. Однак, вся картина затьмарюється тим, що римляни не розуміли небезпеку, якій себе піддавали і завжди додавали у вино свинець! Вони навіть пили його з свинцевих чашок, тому середній римлянин споживав приблизно один грам свинцю в день.

Дегустатор

Слідом за вином йде, звичайно ж, їжа. Хто б відмовився від такої роботи, яка має на увазі хорошу зарплату за "байдикування"? Вірніше вся робота полягала в тому, щоб пробувати імператорську їжу перед тим, як він сам сяде трапезувати. Смачні павичі, вишукано приготовлена ​​курка, дикий кабан, список страв вражав своєю різноманітністю. Але, як і слід було очікувати, існував один нюанс у такій роботі. Найчастіше імператори були людьми жорстокими і не завжди справедливими, тому багато хто хотів їх смерті. І в часи, коли ще не існувало зброї, здатної вразити з дальньої відстані, або ж вона існувала, але неможливо було підібратися до жертви на потрібну дистанцію, найпростішим способом вбивства було отруєння.

Таким чином, бідним дегустаторам доводилося їсти абсолютно все, що потім їв імператор. Зайве говорити про те, що багато дегустаторів вмирали раніше, ніж їхні імператори.

Весляр

Веслярами були раби, які цілодобово перебували на грецьких суднах під час воєн. Природно, їм нічого не платили, лише давали деяку їжу, щоб ті не померли з голоду. За веслярами постійно спостерігала спеціальна людина. Якщо він бачив, що хтось розслабився і вирішив перепочити, то розледачілий раб тут же отримував кілька ударів батогом по руках і змушений був продовжувати роботу, незважаючи на опухлі, хворі руки. Також рабів били батогами, якщо їх наглядач бачив, що хтось із них гребе повільніше свого сусіда. Загалом, життя весляра була не з солодких. У більшості випадків, веслярами раби працювали все життя, переходячи з одного корабля на інший.

Висмикувач волосся з пахв

Стародавні люди дуже захоплювалися спортом. Але оскільки спортсмени цілими днями тренувалися під палючим сонцем і були в курсі того, що волосся має здатність зберігати неприємні запахи, чоловіки (молоді і старі) регулярно зустрічалися з "висмикувачами" волосся з пахв. Цим займалися спеціальні люди, яких і не порівняти з сучасними косметологами, які максимум що висмикують, так це брови. Це були справжні професіонали своєї справи, які щодня контактували з неймовірно волохатими пахвами, повними запахів, про які навіть думати не хочеться. Ніяка кількість спиртного не змогла б, напевно, сучасній людини підготуватися до такої роботи.

Донощик

Це були люди, в обов'язки яких входило тільки одне - доносити на своїх сусідів. Вони повинні були розповідати про кожну маленьку провину. Часто доноси не відповідали дійсності, але їм вірили, бо "стукачам" платили хороші гроші. Найвідомішим донощиком в історії, звичайно ж, був Іуда.

Джерело:


Добавить в избранное
загрузка...
Горячие новости
Хиты продаж
загрузка...

Комментарии к записи в дневнике
Страницы: [ 1 ]
Комментировать блог могут только зарегистрированные пользователи Регистрация
 
Stas Demidoff
Моё фото
Нигде человек не раскрывает столь живо собственный характер, как в своей манере изображать характеры других.
E-Mail:
Пароль:
запомнить меня Регистрация
 
загрузка...
Loading...

При использовании информации в печатном или электронном виде
ссылка на www.bashtanka.info обязательна
bashtanka.info не несет ответственности за содержание информации, которую размещают пользователи ресурса.
Copyright © 2011, Bashtanka.info Все права защищены.
Страница сгенерирована за 0.039056 секунд