Баштанский городской портал
<<< Назад в блогМой блог
07 Февраля 2012

Як усиновити дитину. Хто має право на усиновлення?

Кожна дитина має право на сім'ю. Так само і в кожній родині мають бути діти. Але є випадки, коли з об'єктивних причин подружжя не може мати дітей. Тоді цю проблему можна вирішити шляхом усиновлення дитини. Звичайно ж і подружжя, які вже мають дітей, не позбавлені права на усиновлення дітей.

Якщо ви зважились на цей відповідальний крок, то вам потрібно знати наступне: 

Усиновлювач має бути старше усиновлюваної не менше ніж на 15 років.

Якщо на обліку в центрі по усиновленню знаходиться брати або сестри усиновлюваної дитини, то вони не можуть бути розділені, за винятком особливих випадків.  

Кількість усиновлюваних однією особою дітей не обмежується.

Не можуть бути усиновлювачами особи:

• обмежено дієздатні, недієздатні;
• позбавлені батьківських прав;
• особи, які вже були усиновителями і усиновлення було скасовано з їхньої вини;
• перебувають на обліку або лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;
• зловживають спиртними напоями і наркотиками;
• не мають постійного місця проживання та постійного доходу
• інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини.

Перевага при усиновленні віддається родичам; особам, що усиновляють кількох братів і сестер; громадянам України; сімейним парам.

Будь-яка комерційна посередницька діяльність, пов'язана з усиновленням на Україні заборонена.

Для усиновлення необхідна згода дитини, за винятком випадків, коли за віком або станом здоров'я дитина не в змозі висловити свою думку. Необхідно також згода опікуна / піклувальника або інтернату / будинку малятка на усиновлення, хоча така згода може бути отримано рішенням органу опіки чи суду.

Рішення суду про усиновлення приймається з урахуванням стану здоров'я, матеріального та сімейного стану усиновителів, мотивів усиновлення, особи і стану здоров'я дитини, часу, протягом якого усиновитель уже піклувався про дитину, відношення дитини до усиновителів.

Суд не має права відмовити в усиновленні на підставі того, що усиновителі вже мають або можуть мати свою дитину.

Громадяни, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою до служби у справах дітей відповідної райдержадміністрації за місцем проживання.

До заяви додаються: довідка про зарплату або копія декларації про доходи, засвідчена в установленому порядку; копія свідоцтва про шлюб (якщо заявник перебуває у шлюбі); висновок про стан здоров'я кожного заявника; нотаріально засвідчена згода другого з подружжя на усиновлення (у разі усиновлення дитини одним з подружжя); довідка про наявність чи відсутність судимості, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання; документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Служба у справах дітей протягом десяти робочих днів після отримання заяви складає акт про обстеження житлово-побутових умов заявників, розглядає питання про можливість усиновлення ними дитини і готує відповідний висновок. У разі прийняття позитивного рішення майбутніх батьків ставлять на облік як кандидатів в усиновлювачі.

Після цього майбутні усиновителі матимуть змогу скористатись допомогою служби у справах дітей при пошуку дитини для усиновлення, знайомства з нею та встановлення контакту.

Для усиновлення дитини вам необхідно буде звернутись із відповідною заявою до суду. Саме суд приймає рішення про усиновлення дитини. Якщо рішення суду прийнято на вашу користь, необхідно почекати ще 10 днів, перш ніж забрати дитину додому, на випадок, якщо хто-небудь подасть апеляцію (крім випадків, коли дитина вже знаходиться в сім'ї під опікою).


Добавить в избранное
загрузка...
Горячие новости
Хиты продаж
загрузка...

Комментарии к записи в дневнике
Страницы: [ 1 ]
Комментировать блог могут только зарегистрированные пользователи Регистрация
 
Юридичний порадник
Моё фото
Тому, кто поставит за цель изучить все законы, не останется времени их нарушать.
Мои рубрики:
E-Mail:
Пароль:
запомнить меня Регистрация
 
загрузка...
Loading...

При использовании информации в печатном или электронном виде
ссылка на www.bashtanka.info обязательна
bashtanka.info не несет ответственности за содержание информации, которую размещают пользователи ресурса.
Copyright © 2011, Bashtanka.info Все права защищены.
Страница сгенерирована за 0.057277 секунд