Баштанский городской портал
<<< Назад в блогМой блог
04 Марта 2012

Чи потрібно зазначати в податковій декларації про отриману спадщину (дарунок)

Відповідно до вимог Податкового кодексу України, з 1 січня 2012 року розпочалась кампанія по декларуванню доходів громадян. Отже, в термін до 1 травня 2012 року громадяни мають подати до органів ДПІ за місцем реєстрації податкові декларації про свій майновий стан і доходи, отримані ними протягом 2011 року.

В зв'язку з цим виникають питання щодо декларування доходів, отриманих у вигляді спадщини, або подарунку.

Відповідно до статті 174 Податкового кодексу України, дохід у вигляді вартості успадковуваного майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, включаються спадкоємцями до складу загального річного доходу платника податку і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

Отже, якщо ви отримали спадщину чи дарунок від своїх батьків, дітей, або другого з подружжя (членів сім'ї першого ступеня споріднення), такі доходи декларувати не потрібно, оскільки вони оподатковуються за нульовою ставкою.

Також не декларується вартість рухомого та нерухомого майна, що успадковується особою, яка є інвалідом І групи або має статус дитини-сироти, або дитини, позбавленої батьківського піклування, чи дитиною-інвалідом.

Грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем також оподатковуються за нульовою ставкою, а отже, не підлягають декларуванню.

В усіх інших випадках - ви маєте зазначити у податковій декларації про дохід у вигляді вартості успадкованого майна (подарунку).


Добавить в избранное
загрузка...
Горячие новости
Хиты продаж
загрузка...

Комментарии к записи в дневнике
Страницы: [ 1 ]
Комментировать блог могут только зарегистрированные пользователи Регистрация
 
Юридичний порадник
Моё фото
Тому, кто поставит за цель изучить все законы, не останется времени их нарушать.
Мои рубрики:
E-Mail:
Пароль:
запомнить меня Регистрация
 
загрузка...
Loading...

При использовании информации в печатном или электронном виде
ссылка на www.bashtanka.info обязательна
bashtanka.info не несет ответственности за содержание информации, которую размещают пользователи ресурса.
Copyright © 2011, Bashtanka.info Все права защищены.
Страница сгенерирована за 0.067281 секунд