Баштанский городской портал
<<< Назад в блогМой блог
14 Октября 2013

Зі святом, друзі. Слава Україні!

Не може бути громадянином незалежної України той, хто не визнає право українців захищати свою свободу. Пошана до козацьких гетманів, отаманів УНР, Січових стрільців та провідників УПА є не тільки ставленням до конкретних людей, що взяли на себе лідерську місію в боротьбі з окупантами. Це ще й тест на ставлення до самого права нашого народу на самовизначення.

Достатньо відкинути імперські ярлики "правильних" і "неправильних" українських героїв, щоб усвідомити: і козаки Б. Хмельницького та І. Мазепи, і стрільці С. Петлюри та Є. Коновальця, і повстанці С. Бандери та Р. Шухевича воювали на своїй землі, за свої сім'ї, проти насилля чужинської влади.

Кожен з тих українців, хто брав до рук зброю, відчайдушно прагнув одного - свободи в своєму домі.


" А що б робили ви, якби "освободітєлі" за два роки відправили в Сибір не тільки всю інтелігенцію, але й кожного десятого жителя краю, а тюрми виявилися забитими тисячами трупів замордованих людей?"- питаю я у східняків у дискусіях про УПА. "Що робили б ви, якби наступні правителі теж виявилися не кращими і почали тисячами гнати ваших дітей у рабство до фатерлянду?

Невже, опинившись у лещатах двох людожерських систем, ви б не спробували захистити своє людське право на життя? Тим більше, що абсолютна більшість повстанців не визнавала себе громадянами сталінського СРСР, а тим більше - гітлерівської Німеччини. Кого вони зрадили - кривавих диктаторів? Чим вони винні - що не схотіли добровільно стати рабами? "

Москва так запекло дискредитує саме УПА, бо розуміє - саме жертовна місія сотень тисяч повстанців Шухевича є тим зерном, щедро политим кров'ю простих, але вільних і гордих людей, з якого проросла українська незалежність. Бо пам'ять про Мазепу століттями ганьбили анафемою, приклад Петлюри і холодноярців майже стерли репресіями та голодомором. А пам'ять про УПА не вдалося викорчувати. Як і кожна народна армія в будь-якій колонізованій країні, українська Армія нескоренних виявилася складовою національного самоусвідомлення права на свою державу.
Не менше боїться пам'яті про УПА нинішня ретрототалітарна влада. Для них це - табу. Бо при кожному вигуку "Слава Україні!", вони здригаються від спогаду, що впав Архіпелаг ГУЛАГ, тож неминуче впаде і Архіпелаг Межигір'я.


"Ми безсмертні, поки живемо,"- писав Дж. Апдайк. Тому на цю Покрову ми маємо згадати про Героїв. Вчитися у них не боятися.

Відчути себе вільним, цінувати свою особисту і національну гідність. І, витиснувши з себе раба, щоденно боротися за це. Без бляшаного пафосу, без піни славослів'я. З вибаченням за помилки, пошаною до минулого і націленістю в майбутнє.

Я зробив це на батьківщині Романа Шухевича, в селі Тишківці Івано-Франківської області. Зустріч була неймовірно щирою.Шкільна бібліотека принагідно поповнилася півсотнею українських книжок.
Після панахиди і мітингу ми з Романом Ткачем вирішили фінансово підтримати створення в селі музею сім'ї Шухевичів та визвольних змагань.

 

Зі святом, друзі. Слава Україні!

автор: Юрій Луценко.


Добавить в избранное
загрузка...
Горячие новости
Хиты продаж
загрузка...

Комментарии к записи в дневнике
Страницы: [ 1 ]
Комментировать блог могут только зарегистрированные пользователи Регистрация
 
Валерий М
Моё фото
Люди похожи на оконные стекла. Они сверкают и сияют, когда светит солнце, но, когда воцаряется тьма, их истинная красота открывается лишь благодаря свету, идущему изнутри.
E-Mail:
Пароль:
запомнить меня Регистрация
 
загрузка...
Loading...

При использовании информации в печатном или электронном виде
ссылка на www.bashtanka.info обязательна
bashtanka.info не несет ответственности за содержание информации, которую размещают пользователи ресурса.
Copyright © 2011, Bashtanka.info Все права защищены.
Страница сгенерирована за 0.062424 секунд